Klantervaring Lezingen en Workshops:

Uit de evaluatieformulieren van een groep klassenassistenten van Speciaal Centraal (ZML Utrecht).

De gemiddelde beoordeling van deze groep van 17 deelnemers komt uit op een 8.9! “Ik vond het geweldig. De manier van uitleg en verduidelijking was super. Vanuit haar eigen levenservaring kan ze het erg leuk overbrengen. Het zelf ervaren verbaasde me. Wat een respect heb ik nu voor deze leerlingen, wat vermoeiend is dat voor hen! Ik heb nu heel veel meer begrip!”

Linda Romijn, Ouder van een kind met autisme op Cluster 2 school

‘Een paar weken geleden werd ik door de school van mijn kind gevraagd om mee te werken aan een interview tijdens een lezing. Het ging over mijn ervaring, als ouder, met het autismepaspoort. . Ook mocht ik daardoor een stuk van je lezing bijwonen. Wat ontzettend leuk en interessant om jouw visie op het autistisch spectrum te leren kennen. Je hebt een ontzettend ruim inzicht in een kind met autisme. Elk kind met autisme heeft zijn of haar eigen autisme. Je kijkt echt naar het kind en handelt daarnaar. Ik denk dat elke ouder wel zo een leerkracht voor zijn of haar kind zou willen. Petje af!!! ‘

Reacties naar aanleiding van de workshop op de InService 2017, Malle België

Heel interessant en van haar had ik graag nog veel meer willen leren. Vooral omdat zij zelf ervaringsdeskundige is met een theoretische onderbouwing. Een spetterende combinatie! Prettig om te luisteren, concreet, volledig, concreet. Duidelijk, helder verhaal, mede door eigen ervaringen van de spreker. Heel interessant, ze had heel veel te vertellen, had wat mij betreft wat langer mogen duren. Heel veel interessante informatie, ze kwam tijd tekort! Heel leuk dat ze de theorie koppelde met haar eigen praktijk. Zeer inspirerend en informatief. Super, erg inspirerend.

Rona, Woonbegeleider-B bij RIBW Overijssel

‘Mooie beknopte theoretische informatie over autisme en het daarna ook nog eens ervaren! Zeker een aanrader!’

Kristel Bosman, Begeleider-C bij RIBW Overijssel

‘Als je wilt weten wat iemand met autisme ervaart, zou je écht het ervaringscircuit moeten doen.’

Evert Kroon, Directeur SBO Sint Vincentius, Volendam

‘Ik heb je naam als autisme deskundige van harte aanbevolen bij … en zal dat ook bij andere collega’s doen. Je bent bij uitstek een expert op het gebied van autisme in relatie tot het onderwijs. Je hebt bij ons team een meer dan goede indruk achter gelaten.’

Joan Vogelij, arbeidsdeskundige Werkbedrijf UWV- Zaandam

‘Door de lezing Autisme anders bekijken kan ik mensen op een andere, ‘betere’ manier naar werk begeleiden. Het heeft mij meer inzicht gegeven waar mensen met autisme tegenaan lopen, zeker door het Autisme anders ervaren, de workshop die we na de lezing kregen’.

Wendela van Beek-Treep – Een bezoeker aan een lezing tijdens het Autismecongres NAGV in Hilversum

‘Ik heb genoten van je heldere presentatie. Het gaf me weer veel nieuwe inzichten en zo merkte ik dat het contact met mijn zoon (10 ASS / HB) vanmiddag weer mooi(er) verliep.’

Nicolette Plasse, orthopedagoog STIP VSO te Utrecht

“De workshop Autisme anders ervaren zorgt ook bij mij voor een enorme bewustwording. Ik neem de ervaring mee dat het enorm vermoeiend is om al die prikkels binnen te krijgen en indirect om autisme te hebben!”

Imke Rispens, Recherchepsycholoog, Politieacademie in Apeldoorn

Suzanne heeft bij ons op de Politieacademie een lezing gegeven over de sociaal-emotionele ontwikkeling bij mensen met ASS, voor de doelgroep verhoorders van kwetsbare verdachten. Naast de algemene kenmerken van mensen met ASS gaf dit een extra inzicht in hoe bepaald gedrag ontstaat, hoe het is te verklaren vanuit de sociaal-emotionele ontwikkeling en hoe je er mee omgaat. Het accent op de emotionele ontwikkeling is een invalshoek die minder gebruikelijk is vergeleken met andere lezingen of boeken. Deze invalshoek geeft soms een verklaring of andere kijk voor het ontstaan van ‘crimineel gedrag’. De bespreking van hun kenmerken (en de praktische vertaling daarvan) maakt ook duidelijk dat aanpassingen in onze communicatie nodig zijn om beter af te kunnen stemmen op mensen met ASS in de communicatie of in een verhoorsituatie.

 Krista Kunenborg, orthopedagoog STIP VSO te Utrecht

“Door de workshop Autisme anders ervaren hebben wij weer even scherp wat het concreet betekent voor onze leerlingen om autisme te hebben. Hoe het voelt om zó je best te doen, maar dat het dan toch niet lukt. Het is een unieke ervaring, heel leuk om te doen en mooi vormgegeven!”

Een greep uit de evaluaties van de Inservice 2015, een internationale conferentie rondom autisme waar ik een workshop gaf:

‘Eén van de beste workshops met hoog niveau!’
‘Leuke interactie met de deelnemers’
‘Goed om te weten dat dit autismepaspoort er is, nu allen gaan inzetten!’

Jannie van der Sleen, Recherchepsycholoog en rechtspsycholoog

Ik woonde de presentatie over het Autismepaspoort op de Politieacademie bij. Ook las ik het boek ‘Autisme anders bekijken’. Vooral de praktische, en specifiek op de persoon gerichte handreikingen die dankzij het autismepaspoort gegeven kunnen worden, spraken mij erg aan van deze werkwijze.

Team van de Bernardusschool in Den Haag na een studiedag met een lezing en een workshop

Voor wat betreft de inhoud van de bijeenkomst zijn er alleen maar lovende woorden. Een greep uit de reacties: veel info, vlot, humor, zeer leerzaam, nuttig, boeiend, informatief, superinteressant… en zo gaat het nog even door. Ook noemen meerdere collega’s dat ze al veel kennis hadden over het onderwerp autisme, maar dat de lezing toch waardevol was. De verkregen informatie is zeker bruikbaar voor de dagelijkse praktijk. De lezing heeft weer tot nieuwe inzichten geleid. De gekozen werkvorm (lezing, de quiz, werken in subgroepen etc.) is in zijn algemeenheid zeer goed bevallen. Het onderwerp leent zich volgens de meeste mensen voor een volgende studiedag.

Tops:

– Duidelijk (duidelijke presentatie), lekker vlot, humor, veel voorbeelden
– Goede, interessante presentatie, mede doordat het niet ingestudeerd overkwam en er voorbeelden uit de praktijk en dagelijkse leven werden aangehaald. Ook fijn dat je afwisselend zelf aan de slag mocht en niet alleen -hoefde te luisteren.
– Veel informatie over autisme.
– Heel interessant, goed om nieuwe input, info en praktijk voorbeelden te krijgen.
– Leuke vrouw met veel kennis van de praktijk, een ervaringsdeskundige.
– Genoeg ruimte voor interactie.
– Leuk verteld, met levendige en duidelijke voorbeelden. Leuk om je kennis op deze manier te toetsen.
– Activiteiten om de middag vol te houden. Anders was het een hele lang dag geworden
– Heel kundige en enthousiaste deskundige.
– De afwisseling van luisteren en iets doen, theorie ophalen, interessante filmpjes, leuk om meteen zelf aan de slag te gaan met het paspoort en te kunnen sparren met collega’s.

Irene Hellenberg, Arbeidsdeskundige UWV Alkmaar:

De lezing heeft mij meer inzicht opgeleverd, ik vond het erg vernieuwend. De manier waarop de lezing werd gegeven was super, heel dynamisch en geen moment saai. Vooral de voorbeelden uit de praktijk vond ik leuk. Door het ‘autisme anders ervaren’ werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt, dat was echt een eye-opener

Stella Tuin, Arbeidsdeskundige SMZ Alkmaar

De lezing zorgt ervoor dat je je zicht kunt verbreden. De ervaringsronde erna sloot geweldig op de lezing aan. Dank jullie wel voor deze geweldige ervaring, die mij zeker goed gaat helpen in mijn werk als arbeidsdeskundige. Ik geef zowel de lezing als de workshop een 10!