april 4

Kunnen mensen vervangen worden door robots bij ondersteuning van kinderen met autisme?

Ik werd door NPO- 2DOC benaderd om als autismespecialist mijn mening te geven over de documentaire “Scenario’s voor een normaal leven”. Hierin wordt een robot ingezet in de ondersteuning van een jongen met autisme. De makers van 2DOC hebben mij uitgebreid geïnterviewd. Van ons gesprek, dat een uur duurde, bleef (zoals dat gaat in medialand).

januari 22

Verzwaringsvesten: Een te zware last?

In een recent artikel in de Guardian wordt ophef gemaakt over verzwaringsvesten als middel om kinderen met ADHD te kalmeren. Wat ik goed vind aan het artikel is dat er opgeroepen wordt tot (eerder) zoeken naar de oorzaken van spanning en ‘lastig’ gedrag. Helemaal mijn visie! Maar… juist bij kinderen met ADHD is het ‘druk.

oktober 20

Iedereen verdient een oude kans!

We krijgen een nieuwe leerkracht. Hij heeft mijn dossier niet gelezen, want iedereen verdient een nieuwe kans. Dat vind ik wel jammer, want de kans die ik heb verloopt zo goed. Ik ben nog niet één keer blijven zitten en krijg veel complimenten. Terwijl hij mij een hand geeft en zich aan mij voorstelt, legt.

augustus 13

Kijktip: Atypical op Netflix

Ik heb afgelopen week een aantal afleveringen van Atypical gekeken, een nieuwe Netflix serie over een jongen met autisme. Ik had er al veel over gelezen op social media, met name de kritiek dat het autisme van de jongen erg stereotype zou worden neergezet. Zoals zijn letterlijke manier van communiceren, zijn beperkte interesses (antartica, pinguins.

juli 13

Uit de kast, in het hokje?

Vandaag kom ik uit de kast. Ik pas niet in een hokje. De psycholoog zegt dat ik ADHD heb. Mijn hoofd loopt mijn benen regelmatig voorbij. Maar als je me niet kent, zie je mijn drukte niet. En dan zou je kunnen denken dat mijn ADHD niet zo ADHD is als jij bedacht had dat.

juni 30

Een knuffel waar je iets aan hebt!

Het is altijd een hele zoektocht om activiteiten en materialen te vinden waar een kind met (of zonder) autisme van kan ontspannen. Vaak loopt de ‘motor’ van een kind veel te hard en veel te warm, waardoor er soms zelfs een oververhitting kan ontstaan. Het is ook niet niks wat er allemaal op een kind.

april 13

‘Kijk me aan als ik tegen je praat!’

Een deelnemer aan de cursus ‘Autisme anders bekijken’ vertelde over een jongetje uit haar klas dat zich al het hele schooljaar op de grond liet vallen als zij hem tijdens de opening van de dag in de kring goedemorgen wenste. Dit was voor hem zelf het meest vervelend, want hij raakte van dat vallen erg.

november 17

Afscheid van juf Suzanne!

Ruim twintig jaar lang was ik ‘de juf van…’ Ik was ‘de’ juf voor in totaal zo’n 500 kinderen, hele speciale en ook hele gewone, hele kleine en hele grote (die van binnen dan weer heel klein waren). Twintig jaar waarin ik het verschil heb kunnen maken. Ik wilde ‘mijn’ kinderen het gevoel geven dat ik.

juli 11

PASSend onderwijs is toe aan vakantie! – Deel I

Ik heb even getwijfeld of ik deze blog zou schrijven. Ik hou namelijk erg van het benadrukken van dingen die goed gaan en ik vind in mijn eigen omgeving veel voorbeelden van heel mooi en pASSend onderwijs. Afgelopen week werd ik echter twee keer toe zó overvallen door een ‘is-dit-nu-passend-onderwijs-gevoel’, dat ik het als mijn.