okt 20

Iedereen verdient een oude kans!

Labels :

image_2017-10-19_16-43-12We krijgen een nieuwe leerkracht. Hij heeft mijn dossier niet gelezen, want iedereen verdient een nieuwe kans. Dat vind ik wel jammer, want de kans die ik heb verloopt zo goed. Ik ben nog niet één keer blijven zitten en krijg veel complimenten. Terwijl hij mij een hand geeft en zich aan mij voorstelt, legt hij zijn hand stevig op mijn schouder. Dit doet mij pijn en bezorgt mij angst. Ik wil het niet laten merken, dus houd ik mijn reactie binnen. In mijn dossier staat dat aanraking voor mij niet prettig voelt. De nieuwe meester zegt dat het helemaal goed gaat komen, hij heeft er een goed gevoel over. Tijdens de lessen stelt de meester aan iedereen vragen. Ik zit vooraan, dicht bij de meester en telkens als ik een vraag goed beantwoord krijg ik een hand van de meester op mijn schouder, wat voelt als een harde klap. Om de pijn te voorkomen ga ik foute antwoorden geven. Na het eerste tien minuten gesprek met deze meester komen pappa en mamma verdrietig terug. Meester heeft gezegd dat ik te veel dingen niet weet.

De nieuwe meester heeft wel humor. Op een dag komt hij binnen en vertelt dat de wc verstopt is. Ik wist de wc nog gewoon te vinden en toen er bij het doorspoelen allemaal water over de rand liep ben ik dat netjes gaan vertellen aan de meester. Hij werd boos op mij en vertelde dat hij toch gezegd had dat de wc defect was? Nou, dat heeft hij dus echt niet! De rest van de dag kon ik niets meer goed doen en thuis heb ik er heel wat frustratie uit gegooid.
Deze meester zegt echt gekke dingen. Als ik weer eens expres een fout antwoord geef zegt hij: “Weet je dat niet? Ach, ga weg.” Als ik dan weg ga wordt hij weer boos en zegt hij dat het een grapje was. Ik vind er weinig grappigs aan.
Dit zou zomaar uit het dagboek kunnen komen van een leerling die een nieuwe meester heeft gekregen. Hoewel dossiervorming in het onderwijs steeds uitgebreider wordt, laten steeds meer leerkrachten het dossier links liggen. Naast deze voorbeelden zal deze leerling nog vele andere kunnen noemen. De kans is groot dat kloof tussen leerling en leerkracht steeds groter wordt.
Hoezeer iedere leerling ook een nieuwe kans verdient, soms is de oude kans zo gek nog niet. Als het wiel is uitgevonden, kan de kar al rijden.

Henk Vegter
Rekentube (en gastblogger)

 

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

reset all fields