jun 30

Een knuffel waar je iets aan hebt!

Labels : , , , , , ,

2017-06-30 16.57.30Het is altijd een hele zoektocht om activiteiten en materialen te vinden waar een kind met (of zonder) autisme van kan ontspannen.

Vaak loopt de ‘motor’ van een kind veel te hard en veel te warm, waardoor er soms zelfs een oververhitting kan ontstaan. Het is ook niet niks wat er allemaal op een kind afkomt, en wat er op een dag gevraagd wordt. Juist daarom is het heel erg belangrijk om tijdig, en wat mij betreft zelfs op vooraf geplande tijden, iets te doen waardoor de motor een beetje kan afkoelen.

Deze ‘motorveranderaars’ zijn voor ieder kind anders. Waar het ene kind afkoelt door even op zijn tablet te gaan, of even een muziekje te luisteren, heeft het andere kind juist beweging nodig, of iemand die even iets mét hem doet. Veel van deze veranderaars hebben te maken met de (ver)werking van de zintuigen. Ik ben daarom altijd blij als ouders of leerkrachten een zintuiglijk profiel of een autismepaspoort van het kind hebben ingevuld vóórdat we samen gaan puzzelen wat een kind nodig kan hebben om zich (weer) beter te voelen.

2017-06-30 16.00.47Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld baat bij proprioceptieve input. Dit is input vanuit het ervaren van druk of invloed op de spieren. Denk aan de veiligheid die je een baby’tje geeft als je het lekker instopt, of zelfs inbakert. Op deze proprioceptieve input zijn ook de bekende drukvesten of verzwaringsdekens gebaseerd. Deze middelen zijn echter vaak duur, en niet alle kinderen vinden het leuk of fijn om ze te dragen/ gebruiken. Een andere mogelijkheid, die ik jullie hier wil meegeven, is het inzetten van een verzwaringsknuffel!

Deze knuffels kun je makkelijk zelf (ver)maken, en je kunt hem precies zo groot en zwaar maken als je kind prettig vindt. Voor kleinere kinderen is het misschien fijn om een kleine knuffel te nemen, die je op schoot kunt zetten. Op de volgende foto’s zie je een meisje van elf jaar dat het juist prettig vindt een gróte knuffel op schoot of zelfs op haar   hele lijf te voelen. De knuffel is lekker zacht en de oren en hoofd zijn expres niet opgevuld. Hierdoor kan ze hier nog extra mee friemelen (input op tast). Een knuffel werkt dus!

De knuffel uit het voorbeeld is gekocht bij de Ikea. Voor de vulling kun je het beste granulaat nemen, een kunststof korrel die je online per kilo kunt kopen (ongeveer 2,25 per kilo). In deze hond zit 4 kilo, het is goed om tijdens het vullen regelmatig even te ‘proef-liggen’, zodat de knuffel precies naar wens is.

Een echte motorveranderaar… na deze knuffel kan je kind er weer even tegen!