jan 22

Verzwaringsvesten: Een te zware last?

Labels : , , , , , , , ,

In een recent artikel in de Guardian wordt ophef gemaakt over verzwaringsvesten als middel om kinderen met ADHD te kalmeren. Wat ik goed vind aan het artikel is dat er opgeroepen wordt tot (eerder) zoeken naar de oorzaken van spanning en ‘lastig’ gedrag. Helemaal mijn visie!

Maar… juist bij kinderen met ADHD is het ‘druk zijn’ juist soms niet een resultaat van iets anders… geen gevolg van bijvoorbeeld opgebouwde spanning of onduidelijkheid in het programma (zoals dat bijvoorbeeld bij kinderen met autisme kan zijn). Juist bij deze kinderen kan deze drukte ‘gewoon van binnenuit’ komen. En is het daarom ook zo moeilijk voor hen om dit te reguleren! Als je druk van binnenuit bent, kun je er ook zelf niet makkelijk iets aan doen. En het komt ook niet ergens door…. dus je omgeving kan je daar ook niet helpen door die oorzaak op te zoeken en daar te ondersteunen….zoals dat bij kinderen met autisme wel zo helpend kan zijn.

Ik weet dit zo goed omdat ik zélf ADHD heb en ik dit drukke ‘hoofd’ ook niet zo maar uit kan zetten. En ik ken van heel nabij een aantal meiden met ADHD die mij gevraagd hebben hen te helpen om te leren gaan met die drukte van binnenuit! Als je druk van binnen bent… helpt soms alleen nog om gekalmeerd te worden van buiten. Dat kan door duidelijke aansturing te geven, maar nog veel beter werkt in mijn ervaring om rust op je lijf te krijgen.

Proprioceptieve input is hierin (bewezen) het meest helpend. Oftewel; die diepe druk, net als die knuffel of het inbakeren dat we bij baby’tjes doen. Er zijn tal van proprioceptieve activiteiten die je een kind kunt laten doen om tot rust te komen. En ja… je kunt een kind ook een verzwaringsvest aantrekken. Dat werkt bij veel kinderen heel goed!
Goed punt in het artikel is de vraag of wel ieder kind het fijn vindt… zo’n verzwaringsvest. GOED om dat in de gaten te houden en zeker noodzakelijk om een dergelijk vest alleen onder toezicht te gebruiken.

Ik wil jullie heel graag nog een andere tip geven; een verzwaringsknuffel! Deze geeft dezelfde diepe (kalmerende) druk, en is helemaal aan te passen aan dat waar een kind zich prettig bij voelt. Je kunt een eigen knuffel gebruiken, en deze verzwaren zodat de diepe druk opgedaan kan worden. Ik heb eerder een blog geschreven over hoe je dit (mét je eigen kind!) zélf kan doen: “Een knuffel waar je iets aan hebt!” Een blog over hoe je zelf een verzwaringsdeken maakt is onderweg.

De vraag die gesteld moet worden is volgens mij niet of het ‘slecht’ zou zijn om kinderen (met of zonder ADHD) te kalmeren met één of ander hulpmiddel. De vraag moet zijn: Wat werkt wél om dit kind zich lekker te laten voelen en zo optimaal mogelijk te laten functioneren in de wereld waarin het leeft?! En als dit een verzwaringsvest is… maak dan de goede keuzes en beslissingen over het wanneer en hoe. Dán ben je goed bezig!

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

reset all fields