Ik hoorde vanochtend Olav Mol bij “Evers staat op” (Radio 538) over Max Verstappen. Hij noemde de prestaties van Max een vorm van ‘sportief autisme’. En dat bedoelde hij denk ik goed, want hij noemde positieve punten als; “Hij rijdt zo ongelooflijk gedisciplineerd, hij is zo cool, het is een gave…er zijn zo weinig factoren van buitenaf die hem beïnvloeden en hij doet zijn ding!”
Er is het laatste jaar veel te doen geweest over het noemen van de diagnose autisme om bepaalde kenmerken en gebeurtenissen te verbeelden. De ‘autist’ als wereldleider en als ideale werknemer in de ICT. ‘De autist bestaat niet meer’ is een stelling uit een eerder artikel van mij waarin ik juist pleit voor een ‘spectrumvisie’ als je het hebt over mensen met autisme. Geen mens is hetzelfde, dus ook mensen met autisme kun je niet algemeen geldende eigenschappen toeschrijven. Ook is het hebben van een autisme-diagnose, weet ik uit eigen ervaring, niet altijd alleen maar een feestje en zeker geen garantie voor succes.
Maar ‘sportief autisme’… is misschien zo gek nog niet.
Ik denk dat je zou kunnen stellen dat de helft van alle topsporters (zo niet allemaal) lijdt aan/ gezegend is met een vorm van ‘sportief autisme’. Denk bijvoorbeeld aan Sven Kramer (schaatsen) of Lionel Messi (voetbal). Ze zijn zo gefocust en in hun wereld gekeerd dat ze a-sociaal worden genoemd. Een tweede plaats is niks, dat is bijna hetzelfde als de laatste plaats. Falen is geen optie. Als de opdracht duidelijk is, is er geen marge om anders te doen dan datgene wat opgedragen of voorgenomen is. Als ik een autismepaspoort voor Max zou invullen zou het mij niet verbazen als hij op meerdere onderdelen opvallende kenmerken zou vertonen. Deze ‘kenmerken’ van Max…zijn ook de mooie kanten van autisme. Dat je ergens zó op kunt focussen dat je er heel goed in wordt! Dat je ergens helemaal in op kan gaan en daar alle energie en inspiratie uit kunt halen. Dat je een opdracht feilloos kunt uitvoeren. Dat je zo’n detailwaarneming hebt, dat de kleinste verschillen in lijnen/aanpak/uitvoering van je concurrent jou opvallen en dat je daar op in kunt spelen. Dat je een visueel denker bent en patronen, routes of te nemen lijnen letterlijk vóór je ziet, daar waar een NT-er (Neuro-typical) ze door computers moet laten voorrekenen. Dat je je doel waarheid laat zijn omdat je je niet kunt voorstellen dat er iets anders zou kunnen zijn dan die waarheid. En dat je je vervolgens niet af laat leiden, door niets of niemand, om die waarheid te bereiken.
Kijk eens naar de poster ‘Sterke kanten van mensen met autisme’, die de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NvA) heeft uitgegeven… Ik gebruik hem in iedere cursus om leerkrachten toch vooral hun voordeel te kunnen laten doen met deze vooronderstelde ‘voordeeltjes’ van het hebben van een autismebrein.
Terug naar Max en Olav. Laten we hopen dat ‘onze’ Max een sportief autist is. Want dan weten we zeker dat hij, zoals Olav vanochtend voorspelde, binnen twee jaar wereldkampioen Formule 1 is!
Nog geen reacties.